חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:06 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

איך עולים תוך כדי ירידה?

מאחר שסוף-כל-סוף הקב"ה מנהיג את העולם, אף הירידה היא חלק מהעלייה ואף על-ידה העולם מתעלה ומזדכך
מאמרים נוספים בפרשה
איך עולים תוך כדי ירידה?
השמחה בפרשת לך-לך
מהותו של יהודי
יהודי צריך ללכת תמיד
הולכים אל היעד
הציווי הראשון ליהודי הראשון
שלושה מזבחות
למה מבקשים שכר?
האוצרות חבויים בקרקע
תמימות של יהודי
לא להיבהל מהצער
ברית נצחית, ירושה נצחית
כל אחד הוא ראשון
למה המתין אברהם?
היהדות מתחילה בניסים
המילה - יסוד כל המצוות
קניינים של הבורא
אדם לעמל יולד
מצווה בלי הפסקה
מהות הירידה של אברהם

שם הפרשה: לך-לך

הדבר הראשון שמספרת לנו התורה על היהודי הראשון, אברהם אבינו, הוא הציווי הפותח את פרשתנו1: "ויאמר ה' אל אברם, לך-לך". לך-לך" הוא גם שמה של כל הפרשה.

על-פי הכלל, שהתורה היא נצחית והוראותיה תקפות בכל זמן ובכל מקום, הרי שיש בזה גם הוראה נצחית לכל יהודי. הציווי "לך-לך" מלמד אותנו, כי הדבר הראשון והעיקרי שנדרש מיהודי הוא - ללכת; להיות תמיד במצב של הליכה; להתקדם; להתעלות.

תכלית הירידה

כשמעיינים בהמשך הפרשה מוצאים, שסמוך מאוד לציווי "לך-לך" אירע לאברהם דבר שלכאורה הוא ההפך מהליכה ומהתעלות2: "ויהי רעב בארץ וירד אברהם מצרימה". אברהם נאלץ לצאת מארץ-ישראל ולרדת למצרים בגלל הרעב. הירידה הזאת למצרים גם גרמה ללקיחתה של שרה אל בית פרעה.3 ואף-על-פי שבפועל הגן עליה הקב"ה מפני דברים בלתי-רצויים4, אבל לקיחתה לבית-פרעה יש בה משום ירידה וצער.

מתעוררת כאן השאלה, איך הירידה הזאת באה בהמשך אחד ל"לך-לך" ונכללת בפרשה ששמה ותוכנה "לך-לך", במובן של הליכה מחיל אל חיל?

בבלי וירושלמי

דוגמה שתוכל להסביר זאת היא שיטת הלימוד של התלמוד הבבלי. ידוע ההבדל בין התלמוד הירושלמי לבבלי, שבתלמוד הירושלמי אין הרבה קושיות ודיונים, אלא מיד מגיעים אל המסקנה ואל פסק-ההלכה. לעומת זאת, בתלמוד הבבלי יש הרבה קושיות ופלפולים ורק אחרי יגיעה רבה מצליחים לברר את ההלכה.

אף-על-פי-כן, כשיש מחלוקת בין שני התלמודים, ההלכה היא כבבלי5, שכן בסופו של דבר, דווקא על-ידי הקושיות והדיונים לכאן ולכאן מגיעים אל עומק ההלכה. בפנימיות העניינים אף הקושיה היא חלק מהתירוץ.

מטרת הגלות

וכך גם באשר לירידתו של אברהם מצרימה: במבט שטחי ומידי, אכן זוהי ירידה; אבל בפנימיות העניינים אף הירידה הזאת היא חלק מהעלייה ומה"לך-לך". התכלית של הירידה הייתה להגיע לעלייה גבוהה יותר, וכפי שקרה בפועל - "ויעל אברהם ממצרים... כבד מאוד במקנה בכסף ובזהב".6

וכשם שאצל אברהם אבינו הייתה הירידה חלק מהעלייה, כך יש בזה הוראה לדורות, שגם הירידה של זמן הגלות, שנראית ירידה גדולה ועצומה ביותר, הרי בפנימיותה טמונה עלייה גבוהה ונשגבה. כי דווקא על-ידה מגיעים אל בית-המקדש השלישי, שעליו נאמר7: "גדול יהיה כבוד הבית הזה האחרון יותר מן הראשון".

חושך מביא אור

כשאנו מתבוננים במצב העולם שבו אנו חיים ורואים את החושך הגובר והולך מיום ליום, עלולים אנו להתייאש ולשאול את עצמנו: איך אפשר להתגבר על החשכה הזאת ולהאיר את העולם באור התורה והמצוות?

התשובה על כך היא מסיפור הירידה של אברהם אבינו למצרים: רק מבחינת חיצוניות הדברים המצב הזה הוא ירידה והפך הברכה. בפנימיות העניינים, מאחר שסוף-כל-סוף הקב"ה מנהיג את העולם, אף הירידה הזאת היא חלק מהעלייה ואף על-ידה העולם מתעלה ומזדכך (אף שאיננו רואים זאת, ואדרבה). תכלית החושך הגדול הזה היא להגיע לאור הגדול של הגאולה השלמה במהרה בימינו.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך הספר "שלחן שבת", מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך ה, עמ' 57)

-------------

1) פרשתנו יב,א.

2) שם יב,י.

3) שם יב,טו: "ותוקח האשה בית פרעה".

4) ראה תנחומא פרשתנו ה, שפרעה אפילו לא נגע בה.

5) ראה יד מלאכי חלק ב בתחילתו.

6) פרשתנו יג,א-ב.

7) חגי ב,ט. וראה זוהר חלק א כח,א ועוד, שפסוק זה אמור על בית-המקדש השלישי שייבנה על-ידי הקב"ה. ומובן שאין זה סותר את דרשת רז"ל (בבא-בתרא ג, סו עמוד א) שקאי על בית-המקדש השני. וראה זוהר חלק ב קג,א. ועוד.



 
תגובות
1.
איש גדול ורב גדול
רות-10/10/10 22:59

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)