חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:08 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

השלב הראשון של קיום תורה ומצוות
מאמרים נוספים בפרשה
הכוונה הכללית נמצאת בפרטים
מלאכים ממש
שליחות של מלאכים
בבית - זה אחרת לגמרי
יעקב כבר מוכן לגאולה
גם כשמגיע, מבקשים צדקה
שילוב כל הכוחות
למה הוחלף שמו של יעקב?
בין יהודים לגויים
שלמות העם בבוא הגאולה
לא לפחד מעשיו
מסירות נפש
הטעות קיימת כדי לתקנה
השלב הראשון של קיום תורה ומצוות
מחילת עוונות ביום החופה
מי נשאר ומי עוזב
ספר בראשית - ספר החיים של יהודי
יציאה חיובית
ירידה לצורך בירור
שלב הירידה שלפני העלייה

ויקח איש חרבו (בראשית לה,כה)

מניין אנו יודעים שנער יהודי נכנס לעול המצוות כשהוא מגיע לגיל שלוש-עשרה? מצאנו בעניין זה שתי דעות:

לפי דעה אחת, המקור לכך הוא מפרשתנו. שמעון ולוי לקחו "איש חרבו" ונכנסו לשכם כדי לחלץ משם את דינה אחותם ולנקום באנשי שכם. הם היו אז בני שלוש-עשרה אך התורה מכנה אותם "איש", ומכאן למדנו שבגיל שלוש-עשרה נעשה האדם בגדר איש.

על-פי דעה שנייה, גיל המצוות אינו כתוב בתורה אלא הוא מהשיעורים שניתנו למשה בהר-סיני. יש כמה וכמה שיעורים ומידות שהם בבחינת 'הלכה למשה מסיני', ואף גיל בר-מצווה בכללם.

טבע או הלכה

אם המקור לגיל בר-מצווה הוא משמעון ולוי, משמעות הדבר היא, שבגיל שלוש-עשרה נעשה האדם בר-דעת, כשם ששמעון ולוי כבר הגיעו לגיל שהיו מסוגלים להבין את הצורך לפעול כדי להציל את דינה משכם. התורה מגלה לנו אפוא, שטבע האדם הוא, שבגיל שלוש-עשרה הוא נעשה בר-דעת.

לעומת זאת, אם המקור לגיל המצוות הוא 'הלכה למשה מסיני', הרי זה ככל השיעורים והדברים שניתנו למשה מסיני, שאין לחפש בהם נימוק טבעי והגיוני, אלא זוהי קביעה אלוקית, על-שכלית, שניתנה למשה בהר-סיני.

איך מתחילים

מכיוון ששתי הדעות הללו דנות בגיל המצוות, יש כאן בעצם דיון בשאלה עמוקה יותר - מהו הבסיס לקיום המצוות וכיצד מתחילים לעבוד את ה'. על-פי הדעה הראשונה, ההתחלה היא בעניינים המובנים בהיגיון האנושי ומתקבלים על-פי טבעו של האדם. רק לאחר שהאדם מתרגל לעבוד את ה' בשכלו ועל-פי טבעו, הוא יכול להגיע לרמות גבוהות יותר של התבטלות ועלייה לדרגות שלמעלה מהשכל.

לעומת זאת, מהדעה השנייה עולה, שיש לבסס את קיום המצוות על קבלת-עול שלמעלה מההיגיון האנושי. גם בשלב התחלתי צריך יהודי לראות בתורה ומצוותיה צו אלוקי שלמעלה מגדרי אנוש ולקיימן בקבלת-עול, בבחינת "חוקה חקקתי... אין לך רשות להרהר אחריה".

יסוד על-שכלי

עם זאת, גם על-פי הדעה הראשונה חייב להיות יסוד על-שכלי בקיום התורה והמצוות, גם בשלב ההתחלתי. דבר זה נלמד מעצם העובדה שהמקור לגיל המצוות הוא הסיפור של שמעון ולוי, שעשו פעולה של מסירות-נפש, שלמעלה מן השכל.

כי גם אם עצם העבודה, עבודת ה', בשלב הראשון היא בעניינים המובנים בשכלו של האדם ומותאמים לטבעו ולתכונותיו, היסוד לכול הוא קבלת-העול ומסירות-הנפש שלמעלה מטעם ודעת. רק כאשר יש יסוד של קבלת-עול, יכולה העבודה בהבנה ובהשגה להיות כראוי.

(מאת הרבי מליובאוויטש, מתוך גליון שיחת השבוע, מעובד על-פי לקוטי שיחות כרך טו, עמ' 289)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)