חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מהות הירידה של אברהם
מאמרים נוספים בפרשה
איך עולים תוך כדי ירידה?
השמחה בפרשת לך-לך
מהותו של יהודי
יהודי צריך ללכת תמיד
הולכים אל היעד
הציווי הראשון ליהודי הראשון
שלושה מזבחות
למה מבקשים שכר?
האוצרות חבויים בקרקע
תמימות של יהודי
לא להיבהל מהצער
ברית נצחית, ירושה נצחית
כל אחד הוא ראשון
למה המתין אברהם?
היהדות מתחילה בניסים
המילה - יסוד כל המצוות
קניינים של הבורא
אדם לעמל יולד
מצווה בלי הפסקה
מהות הירידה של אברהם

שמה של פרשה בתורה רומז על תוכן כל האירועים המסופרים בה. פרשתנו נקראת לך-לך, שם המבטא הליכה והתקדמות, אולם סמוך לציווי "לך-לך" מסופר על מציאות הפוכה: שרר רעב בארץ ואברהם יורד למצרים, מצב שנראה ירידה ולא עלייה.

העניין מוסבר בכך, שהקב"ה הוא המנהיג את העולם, ורצונו הוא שהעולם יתקדם לעבר הגאולה השלמה. לכן גם מצבים שנראים כירידה, הרי בפנימיות הדברים גם הם משמשים הכנה הכרחית לקראת העלייה. כך אכן היה אצל אברהם, שלאחר הירידה עלה ממצרים כשהוא "כבד מאוד במקנה, בכסף ובזהב".

ירידה של בחירה

אך הסבר זה יכול להיות תקף רק לחיי החולין של האדם, שמכוּונים למעשה על-ידי ההשגחה העליונה, כמו שנאמר "מה' מצעדי גבר כוננו". אולם כאשר מדובר בעניינים הקשורים למילוי רצון ה', שבזה ניתנה לאדם בחירה חופשית – המאפשרת לו לפעול אפילו בניגוד לרצון הבורא – איך אפשר לומר שגם פעולה של ירידה היא בפנימיותה עלייה?

כזאת היא הירידה של אברהם למצרים, וכמו שמבאר הרמב"ן שהירידה הזאת היא בבחינת עוון, שכן אברהם לא היה אמור לרדת למצרים מפני הרעב. נמצא אפוא, שירידתו למצרים הייתה בניגוד לרצון ה', ואם-כן איך אפשר להגדירה חלק מהעלייה של "לך-לך"?!

הקב"ה הריבון היחיד

נקודת העניין נעוצה באחד מעיקרי האמונה, שהקב"ה הוא הריבון האחד והיחיד בעולמו ושמבלעדיו אין לאף אחד שום שלטון בהנהגת העולם. מכאן נובע שגם מעשיו של האדם, אף-על-פי שניתנה לו בחירה חופשית בענייני התורה והמצוות, הרי בסופו של דבר גם הם מתנהלים על-פי ההשגחה העליונה ועל-פי רצונו יתברך.

ההבדל בין ענייני החולין לענייני התורה והמצוות הוא, שהשגחתו של הקב"ה על ענייני החולין קרובה יותר לענייני העולם, ולכן היא מורגשת בהם ומכתיבה אותם שיהיו על-פי רצונו; ואילו הרצון בענייני התורה והמצוות הוא פנימי ועליון יותר ואינו מורגש באדם, ולכן הדבר מאפשר לו לפעול על-פי בחירתו. אבל התוצאות מבחירתו של האדם, על מצבו האישי וכל מצב העולם בכללותו, מכוּונות גם הן על-ידי ההשגחה העליונה.

חטא שאינו חטא

מעשה החטא הוא בוודאי ההפך מהרצון האלוקי, אך הירידה שהחטא יצר בעולם ובאדם הוא חלק מהתכנית האלוקית, ואין בו ירידה אמיתית אלא חלק מהעלייה שתבוא בעקבותיה.

ואם כך אצל כל יהודי, על-אחת-כמה-וכמה אצל אברהם אבינו, אחד משלושת האבות, שהיו 'מרכבה' לרצון ה' – ודאי ש'עוון' אצלו אינו עוון במשמעותו הפשוטה, אלא זה הסתר של אור, שכל מטרתו להביא התגלות אלוקית גדולה יותר. לכן הירידה של אברהם למצרים הייתה אף היא חלק מהעלייה הגדולה של "לך-לך", שמובילה בסופו של דבר אל הגאולה האמיתית והשלמה.

   (לקוטי שיחות כרך ה, עמ' 63)



 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)