חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

חודש של מצווה
מאמרים נוספים בפרשה
שלושה מצבים חינוכיים
לדאוג שהקטנים יאירו ויזהרו
להעיר את הנרדמים
הקב"ה ככוהן גדול
קידוש השם
לעבוד ולשבות
תיקון עצמי קודם לתיקון העולם
אהבה ללא תנאים
תיקון שלם
"עבודה גדולה" של שמחה
תוכנה ומהותה של התפילה
חודש של מצווה
כוחו של דיבור חיובי

לחודש אייר מעלה מיוחדת על כל חודשי השנה, בכך שכל יום ויום בחודש הזה קשור במצווה – מצוות ספירת העומר (שעליה אנו מצווים בפרשתנו). אמנם מתחילים לספור את ספירת העומר בחודש ניסן, אולם בניסן מקיימים את המצווה רק במחציתו השנייה של החודש. גם בחודש סיוון סופרים את הימים, אולם רק רק בימים הראשונים של החודש. ואילו באייר – כל ימי החודש קשורים במצווה המיוחדת לכל יום ויום.

אפשר למצוא מעלות מיוחדות גם בחודשים נוספים. למשל, בכל ימי חודש ניסן אין אומרים תחנון. אבל אי-אמירת תחנון בחודש ניסן נובעת מעצם מעלת החודש ואינה קשורה לעבודת האדם. חשיבותו של חודש אייר נובעת מעבודה מיוחדת שאנו עושים בכל ימי החודש הזה – מצוות ספירת העומר.

מצווה לכל יום

הקשר בין ימי הספירה למצוות הספירה עמוק מהקשר שבין מצוות אחרות לימים שבהם מקיימים אותן. למשל, בט"ו בניסן יש מצווה מיוחדת – לאכול מצה; אולם המצווה היא עניין נפרד מט"ו בניסן, אלא שחיובה חל ביום זה.

לעומת זאת, מצוות ספירת העומר היא לספור את היום עצמו. זו אפוא חשיבותו של חודש אייר, שכל ימי החודש, הימים עצמם, קשורים במצווה מיוחדת.

כל הימים שווים

דבר נוסף שמייחד את חודש אייר, מצד מצוות ספירת העומר – כל ימי החודש שווים. המצווה היא לספור כל יום ויום, ואם חלילה נחסיר יום אחד – יפגע הדבר בכללות המצווה. מבחינה זו אין הבדל בין היום הראשון של החודש ליומו האחרון – ספירת כל יום ויום חיונית במידה שווה.

בכך שונה חודש אייר מחודשים אחרים. ידוע שתחילת החודש היא בדרגה גבוהה מחלקו השני (בספרי קבלה מבואר שארבעת השבועות של החודש מקבילים לארבע האותיות של שם הוי'ה, וכשם שבשם הוי'ה האותיות י-ה הן במעלה גדולה מהאותיות ו-ה, כך השבועיים הראשונים של החודש נעלים מהשבועיים האחרונים). לכן מעדיפים להינשא בחציו הראשון של החודש וכדומה. אולם בחודש אייר שווים כל ימי החודש מבחינת המצווה.

התבטלות מוחלטת

אחדות זו של כל ימי החודש קשורה לרמז הטמון בשם החודש: אייר ראשי-תיבות – אברהם, יצחק, יעקב, רחל. מובא בספרים, שהאבות ורחל הם בבחינת ארבע 'רגלי המרכבה' (העליונה).

ה'מרכבה' מסמלת התבטלות מוחלטת לקב"ה (כשם שמרכבה אין לה שום רצון משל עצמה). וכך נאמר על האבות, "שכל איבריהם כולם היו קדושים ומובדלים מענייני עולם הזה". כשהאדם מתבטל לגמרי לקב"ה, עד שאין לו שום עניין משלו, הוא מסוגל להגיע להכרה שהציווי האלוקי משווה את כל הימים. כך מחבר חודש אייר את חודש ניסן וחודש סיוון – מגאולת מצרים ועד קבלת התורה בהר-סיני.

(לקוטי שיחות כרך א, עמ' 263)



 

       
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)