חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שכח ואכל בתענית
פינת ההלכה ומנהג


מאת: הרב יוסף שמחה גינזבורג
מדורים נוספים
שיחת השבוע גליון 1304 - כל המדורים ברצף
איך שקמפיין מתגלגל לו
חדש על המדף
בילדים רואים מה חשוב להורים
יוסף
שומר הלילה
קושיות ותירוצים
הזדמנות שנייה
המשפט העתידי
מפעל חיים שמציל חיים
שכח ואכל בתענית

שאלה: מי ששכח ביום צום שזה יום תענית, ואכל או שתה – מה יעשה הלאה?

תשובה: ברגע שנזכר - יפסיק מיד מלאכול ולשתות, כי כל היום אסור באכילה ושתייה, ולכן ימשיך את שאר היום בתענית גמורה. זאת, מפני שמי שחלה עליו התענית (חוץ מחולה וכדומה), אסור לו לאכול ולשתות אפילו משהו במשך היום.

מהו שיעור האכילה שמפר את הצום? על-פי ה'צמח-צדק', מי שאכל כשיעור 'כותבת' (בענייננו – 38 סמ"ק) [ואחרים סוברים שאפילו אכל 'כזית' (27 סמ"ק)] ולכל הדעות אם שתה 'רביעית' (86 גרם), הפר בזה את התענית.

מי שהפר את התענית אין מעלים אותו לתורה ביום התענית, ובתפילת מנחה אינו עובר לפני התיבה. ובכל-זאת, גם אם אכל ושתה הרבה, עדיין הוא חייב להוסיף לצום.

בתפילת מנחה, באמירת 'עננו', יאמר: "ביום צום התענית הזה" (במקום "ביום צום תעניתנו"). ויש פוסקים שבמצב כזה לא יאמר 'עננו' כלל.

ראוי לשאול רב מוסמך מה לעשות כדי לכפר על הפרת הצום. ככלל אמרו שעליו לצום ביום אחר, ואם הוא חלש וקשה לו לצום, יפדה זאת בצדקה.

אם בירך על מאכל או משקה כלשהו ונזכר שהיום תענית – לא יטעם ממנו כלל, ואף אם כבר לעס את המאכל – יפלוט אותו ללא דיחוי, ויאמר תיכף: "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד", כדי לכפר על הברכה שבירך לבטלה.

מקורות: משנ"ב סי' תקסח ס"ק ג. וראה פסקי תשובות שם ס"ק א-ג. ילקוט יוסף ח"ה עמ' 535. ספר המנהגים – חב"ד עמ' 45. לוח 'דבר בעתו', צום גדליה. השיעורים, ע"פ ספר 'שיעורי תורה'.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)