חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

שומרי הכשרות
חיים יהודים


מאת: אליעזר שולמן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1163 - כל המדורים ברצף
אחדות בעלת תוכן אמיתי
חדש על המדף
לא לחפש יציאה מהעולם
פנימיות וחיצוניות
תולעת ולא איש
ספר הפלאים
גאולה מתוך שלום
לא מכירים
שומרי הכשרות
לא לשכוח

השבת אנו קוראים על דיני הכשרות. בימי קדם הייתה שמירת הכשרות פשוטה יחסית: כל משפחה גידלה, שחטה, בישלה ואפתה בעצמה את המזון, והיה קל לדאוג שהכשרות תישמר. כיום כל רכיב מזון מיוצר במפעלים תעשייתיים או משוּוק ברשתות-ענק, ומי שמבטיחים את שמירת הכשרות הם משגיחי הכשרות.

בחרנו להאיר את עבודתם של משגיחי הכשרות על-ידי הצצה בעבודתו של הרב משה סלונים, המשגיח הראשי של מאפיית אנג'ל בירושלים בעשרים וארבע השנים האחרונות. הוא ממונה מטעם המועצה הדתית ירושלים ובד"ץ העדה החרדית גם יחד. לעבודה זו הגיע כממלא מקום המשגיח הקודם, הרב שמואל אליעזר קאפ. "הוא לימד אותי כללי-ברזל במלאכת הכשרות, ועד היום הכללים האלה הם נר לרגליי", הוא אומר.

מנגנון ללא שאלות

אחריות עצומה מוטלת עליו. "בעבר הייתה המלאכה קלה יותר, שכן אז ייצרה מאפיית אנג'ל רק לחם", הוא מסביר. "במרוצת השנים היא החלה לייצר גם מוצרי קונדיטוריה. כיום זו מערכת החולשת גם על נקודות ייצור בלוד, בנתיבות ובאזור התעשייה הר-טוב, נוסף על המרכז הענק בירושלים. נתח נכבד מאוד מצריכת הלחם בארץ הוא של אנג'ל".

הוא יודע היטב שטעות אחת שלו עלולה להכשיל חלילה רבבות יהודים. "בכל בוקר אני מגיע לעבודה בלב חרד", הוא אומר. "האחריות גדולה, אך יש לציין שמנגנון המאפייה בנוי כך שכמעט לא מתהוות שאלות הלכתיות בפסי הייצור הקבועים. הכול נעשה ללא מגע יד אדם ובתרכובות ובשיטות ייצור קבועות. השאלות העיקריות הן בעת ביצוע שינויים או כשמקימים פסי-ייצור חדשים".

שאלות אחר הפסח

בימים שלאחר הפסח הוא מוצף שאלות. "יהודים יקרים ומדקדקים בהלכה מציפים במוצאי הפסח את משגיחי המאפייה בשאלות רבות", הוא מגלה. "הם מבקשים לאכול חמץ מיד בצאת החג, אבל שזה יהיה ללא פקפוק של 'חמץ שעבר עליו הפסח' ועל-פי כל השיטות והחומרות. השאלות מופנות אל רבני 'העדה החרדית'. בימים שלאחר הפסח יש קשר שעה אחר שעה בין משגיחי המאפייה לרבנים. אנשי 'ועד הכשרות' מעודכנים בכל פרט ומשיבים על הפניות הרבות".

התמודדות לא-פשוטה היא עם חומרי הגלם, שרובם מיובאים. הרב סלונים מסביר שחומרים רבים המשוּוקים בארץ הותרו מטעם הרבנות הראשית אבל 'העדה החרדית' לא התירה אותם. למשל הג'לטין, ש'העדה' עדיין לא אישרה. ראשי המפעל נוסעים לחו"ל, בודקים ומייבאים, ובדיקת הכשרות נעשית בארץ ועל-ידי שליחים היוצאים לחו"ל וקשרי טלפון עם כימאים בכל העולם. "לי עצמי יש קשר עם חברות כימיה בבלגיה ומתנהלים דיונים מעמיקים על חומרים שהמפעל מייבא", הוא אומר.

ביצים בדוקות

כשאתם אופים חלות בבית, אתם מכניסים לעיסה ביצים שבדקתם אחת לאחת. איך עושים זאת במאפייה ענקית? "אי-אפשר לעמוד ולפתוח כל אחת ואחת ממיליוני הביצים שאנג'ל צורכת מדי יום ביומו", משיב הרב סלונים. "לכן המפעל קונה ביצים מופרדות ומוכנות לאפייה ממפעל בהשגחת 'העדה החרדית', ושם נפתחת כל ביצה לוודא שהיא נקייה מדם. מדי שבוע המפעל מקבל כחמש טונות של ביצים מוכנות". יש פתרון לכל בעיה.

הרב סלונים במאפייה: "מגיע לעבודה בלב חרד"


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)