חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

חרקים בקמח לסוגיו

מדורים נוספים
שיחת השבוע 1007 - כל המדורים ברצף
להפריד בין אנשים למעשים
ספרים חדשים
להחדיר את השמיני בתוך השבע
ספירת העומר
קל וחומר
כיצד אוהבים?
בציפייה לגאולה
נדיבות תמוה
חיפוש משמעות בתשעה שלבים
חרקים בקמח לסוגיו

שאלה: כיצד נזהרים מחרקים בקמח-חיטה לסוגיו?

תשובה: אכילת שרצים אסורה מן התורה. כאשר השרצים מצויים, חייבים לבדקם ולהרחיקם (גם לאחר שנעשה הכול, עדיין נזדקק ל'לימודי הזכות' שבפוסקים). להלן כמה המלצות הלכה למעשה:

קמח מלא, סובין וסולת יש לקנות עד חודש מתאריך האריזה שעל התווית (לאחר כחודש מתפתחים סוגי חרקים נוספים, שלא תמיד מועיל להם ניפוי). עדיף לקנותם לפני עונת הקיץ (לכל המאוחר - מיד אחרי פסח), ולאחסנם במקרר.

ניפוי: ה'גולם' ורוב ה'בוגרים' של "חידקונית האורז" נעצרים בנפת 40 מש. הביצית הזעירה אינה אסורה, אך האוייב העיקרי הוא זחל לבן, בעל ראש צהבהב, הבוקע ממנה. מי שלמד להכירו, יוכל לגלותו כאשר יפזר את הקמח על-גבי משטח של נייר לבן או נייר פרגמנט. מוציאים את הקמח לשמש, וכעבור חמש עד עשר דקות מנערים לאט את הקמח, ואז רואים את הזחלים דבוקים לנייר וזוחלים עליו.

קמח רגיל: גם אותו עדיף לאחסן במקרר. קמח זה אפשר וצריך לנפות בנפה צפופה (70-60 מש). בקיץ אפשר להשאירו לאחר הניפוי מחוץ למקרר עד 24 שעות, ובחורף עד 72 שעות.

קמח מלא: יש לקנות קמח טחון דק, שאפשר לנפותו בנפת 50 מש ומעלה; לנפותו מיד ולאחסנו במקרר, ולנפותו שוב לפני השימוש. קמח מלא גס חייב בבדיקת משטח יסודית.

סולת: אי-אפשר לנפותה כנדרש – רק לבודקה בדיקת משטח יסודית, שהיא חובה.

סובין: בחורף - טעונים בדיקת משטח יסודית. בקיץ - עדיף להימנע מלקנותם.

מקורות: ראה ערוה"ש יו"ד ק,יג ואילך; שדי-חמד, פאת השדה, כללים, מע' ב סו"ס כ; ילקוט יוסף יו"ד פד,לט; אנציקלופדיה תלמודית, ערכים 'בדיקת תולעים' ו'בריה', וש"נ.


 

   
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)