חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

בית-מקדש נודד
חיים יהודיים

מדורים נוספים
שיחת השבוע 970 - כל המדורים ברצף
לעורר, למחות, ובעיקר להתפלל
בציפייה לגאולה
יש חדש
תמיד נוסעים ולא נעצרים
חברון
לחזור ולשנן
ליווי של מלאכים
מן השמים ובידי אדם
בית-מקדש נודד
ביטול השנאה

 

סופר והדגם שבנה: "החלטתי לממש את החלום"

חודשים על חודשים נשאר ר' מנחם סופר, מורה ומחנך בתלמוד-תורה חב"ד בקריית-שמואל, ער עד השעות הקטנות של הלילה. ההתרגשות וחדוות-היצירה גירשו את העייפות. על השולחן בסלון ביתו נחו מסורית קטנה, פצירה, אזמל וכלי-עבודה נוספים. לצידם התגלגלו קוביות עץ, קלקר קשיח, רדידי נחושת, טפטים ועוד חומרים. המשימה – בניית בית-המקדש.

עוד מדידה ועוד שיוף ושוב הצצה לתכניות הבנייה – משניות מסכת מידות והלכות בית-הבחירה לרמב"ם – כדי שהכול יתבצע נכון ומדוייק. חודשים של עיון ועמל באו לקיצם בדמות דגם מרהיב של בית-המקדש השני, שגודלו כמטר על שניים. גובה המבנה המרכזי, שבו שוכנים האולם, הקודש וקודש-הקודשים – כחצי מטר. הדגם היפהפה הוסע בזהירות לתלמוד-תורה, ועורר קריאות התפעלות מצד המורים והתלמידים. ההנהלה החליטה להקים לדגם פינת תצוגה קבועה ומאז הוא שם, בארון זכוכית.

חלום ילדות

כבר תשע שנים עומד בית-המקדש של ר' מנחם באותו מקום, ושובה את לב  התלמידים והמבקרים. פעם בשנה, בימי בין-המצרים, מוצא הדגם מארונו ויוצא לסיבוב הופעות ברחבי הארץ. הופעות אלה מלוות בהרצאה מלומדת של ר' מנחם, כשקהל-היעד הוא מבוגרים, ובדברי הסבר קצרים, עם עבודת יצירה סביב הנושא, כאשר קהל-היעד הוא ילדים.

ר' מנחם (32), תושב מעלות ואב לחמישה, אומר שמאז ילדותו הצית בית-המקדש את דמיונו. "בכל פעם שלמדנו את הנושא בכיתה הייתי מקשיב נפעם ומשרטט לעצמי את מבנה הבית. חלק מאותם שרטוטים שמור אצלי עד היום. חלומי היה לבנות בעצמי דגם של בית-המקדש. כשהתחלתי ללמד ולחנך ילדים, התוודעתי לערך של הוראה בדרך חזותית, והחלטתי לממש את החלום".

מקדש בנפש

הדגם הוקם תוך התייחסות לפרטים הקטנים ביותר. כלי המקדש נבנו בקנה-מידה של חצי ס"מ לאמה. מנורת הזהב, למשל, 'מתנשאת' לגובה של סנטימטר וחצי (שמונה-עשר טפחים במקור). שולחן הפנים, המזבחות, ארון-הברית, גרמי המדרגות ועוד – הכול בדיוק מעורר השתאות. המבנה המרכזי נפתח, ומתאפשרת הצצה למקום שאליו אפילו הכוהן הגדול היה נכנס רק פעם אחת בשנה.

הרצאותיו של ר' מנחם נושאות את השם 'סיור בבית-המקדש הכללי והפרטי'. חלקן הראשון מתאר את אגפי הבית, הכלים ותפקידיהם. החלק השני עוסק בהקבלה שבין עבודת בית-המקדש לעבודת ה' הנתבעת מכל יהודי, בבחינת "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם, 'בתוכו' לא נאמר אלא 'בתוכם' – בתוך כל אחד ואחד".

כמו הלב הפועם

"התגובות חמות מאוד", מספר ר' מנחם. "אנשים מבינים שבית-המקדש זה לא עניין להיסטוריה, אלא דבר בעל משמעות בהווה, לקראת שובו אלינו בקרוב".

כבר אירע שהוזמן להציג את הדגם שבנה ולהרצות עליו בחוץ-לארץ. "לפני שנה הופעתי כמה פעמים לפני קהלים מגוונים בפלורידה. הייתה שם אישה מבוגרת והיא התרגשה מאוד. בתום ההרצאה ניגשה אליי ובעיניים לחות מדמעות הודתה לי. 'כעת אני מבינה את מקומו של בית-המקדש בחיי העם היהודי ומדוע מתפללים כל-כך ומייחלים לבניינו. הוא היה כמו הלב הפועם של כל העם', אמרה והיטיבה להגדיר.


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)