חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:10 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

התפילה הראשונה בכותל המשוחרר
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1742 - כל המדורים ברצף
השבוע הדרמטי: מחרדה לניצחון
יש חדש
להמתיק את הגבורות
מניין בני ישראל
ייחוס גדול
חשיבותו של יהודי
הכיפה האבודה
כשירושלים תשב פרזות
התפילה הראשונה בכותל המשוחרר
עירוב תבשילין

הרב אביגדור נֶבֶּנְצָל, רב הרובע היהודי בירושלים, אינו שוכח לרגע את התחושות שמילאו אותו כשנגע באבני הכותל אחרי שחרור ירושלים. הביקור הראשון חרות היטב בזיכרונו. זה היה בחג השבועות תשכ"ז. "הצטופפתי בשער הכניסה", משחזר הרב. "באו המונים מכל הארץ. אנשים עמדו בתור, ומקצתם בכו מהתרגשות".

הרב מוסיף ומתאר: "היה דוחק גדול מאוד. המשטרה לא נערכה למספר גדול כל-כך של עולים לרגל, ונאלצה לווסת את תנועת האנשים, שלא ייכנסו בשער אחד. אבל השמחה הייתה עצומה. הצלחתי להיכנס פנימה כשהתחילו את תפילת מוסף. תפילה זו זכורה לי היטב עד היום הזה".

חגיגה כפולה

הרב נבנצל זכה לבקר בכותל קודם לכן, כילד, כשהבריטים עדיין שלטו בארץ. "הכותל היה אז בסמטה צרה, וזכור לי כמקום נמוך. לא הייתי מבוגר דַיִי להבין את קדושת הכותל. הפעם האחרונה שזכיתי לבוא לכותל באותם ימים הייתה בערב יום הכיפורים".

חג השבועות אחרי השחרור היה שיא השמחה, ואולם זו החלה מייד עם בשורת השחרור. "הייתה חגיגה כפולה ברחובות, על שניצלנו מאויבינו ועל שחרור הר הבית", אומר הרב נבנצל. "הייתה אווירה מיוחדת באותו יום. אבי, מתוקף תפקידו בצבא, היה יכול להיות בכותל כבר באותו יום. הוא לא חיכה לחג השבועות".

קִרבה וכמיהה

משנת תשל"ג משמש הרב נבנצל רב הרובע היהודי בעיר העתיקה. בשנים האחרונות העביר, רשמית, מקצת סמכויותיו לבנו, הרב חזקיהו, אך הוא מוסיף לשמש מגדלור של הלכה ועצה לתלמידיו.

החיים בקרבת הכותל המערבי מעוררים בליבו תדיר את הכמיהה לבניית בית המקדש השלישי. "אנו דווקא, בהיותנו בקרבת מקום השכינה, עלינו להתאבל ולהצטער עוד יותר על צער השכינה", הוא אומר. "ככל שהאבל והצער גדולים יותר, מתקיים יותר מאמר חז"ל 'כל המתאבל על ירושלים זוכה ורואה בבניינה'. ובעניין זה יש חידוש מעניין של הריטב"א, שהכוונה לתחיית המתים. לדבריו, יש תחיית המתים של כלל ישראל, ויש תחיית המתים מיוחדת למי שהתאבל על ירושלים ועתיד לקום ולראות בבניינה".

לא לזלזל בהצהרות

כשהרב מדבר על האבל והצער, הוא מתכוון גם לחפירות הבלתי-פוסקות של הערבים בהר הבית, ולחורבן השיטתי שהם מעוללים. "הייתה גם הצהרה של גוף בין-לאומי שאין לעם ישראל חלק בהר הבית", אומר הרב בכאב. "אין לזלזל בדברים האלה, כי הם השפלה של כבוד שמיים בעולם".

השיחה עם הרב מתקיימת בהיותו ספון בביתו בשל מגבלות הקורונה. "אחד הדברים שאנו רואים בתקופה זו הוא עד כמה יהודים מתאמצים להתפלל בציבור, באפשרויות שהותרו", אומר הרב. "אחרי שנחזור לבתי הכנסת עלינו להמשיך ולהקפיד על תפילה בציבור, וכמו-כן להקפיד יותר על אהבת ישראל. כולנו מאוחדים בשאיפה שהקב"ה יקבל את תפילותינו וישלח לנו את משיח צדקנו ונראה את הכוהן הגדול בעבודתו, והשכינה תחזור ותשרה בגלוי בבית המקדש השלישי שייבנה לתפארה במהרה בימינו".


מאוחדים בשאיפה לבניין הבית במהרה. הרב נבנצל (צילום: שמואל דריי, באדיבות 'בקהילה')


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)