חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:13 זריחה: 6:07 י' בניסן התשפ"ד, 18/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

צוואה כהלכה
חיים יהודיים

 

הרב בדיחי: לחלק את הירושה כדת וכדין

את דיני הירושה אנו פוגשים בספר במדבר, אך על צוואה אנו קוראים כבר בפרשתנו – "ויצו אותם ויאמר אליהם אני נאסף אל עמי... ויכל יעקב לצוות את בניו ויאסוף רגליו אל המיטה ויגווע וייאסף אל עמיו".

כתיבת צוואה – אם מצליחים לשכוח לרגע את ההיבט המצער הקשור בה – היא סוגיה מרתקת ומורכבת. מרתקת מבחינה הלכתית ומורכבת גם על רקע העובדה המצערת שחוקי התורה אינם חופפים לחוקי המדינה. לכן הצוואה צופנת בחובה התנגשויות בין דיני התורה לבין חוקי המדינה, אלא-אם-כן ניתנה על כך הדעת בעוד מועד.

החוק וההלכה

מי שנותנים על כך את דעתם הם חברי מכון 'צוואה כהלכה' – קבוצת רבנים ומשפטנים שומרי מצוות, שמצאו את הדרך לנסח צוואה על-פי התורה, ושתהיה תקפה גם על-פי החוק. בראש המכון עומד הרב ועוה"ד יובל בדיחי (37) מפתח-תקווה, בוגר ישיבות נחלים וכרם-ביבנה, מוסמך להוראה מטעם הרבנות הראשית ובעל תואר שני למשפטים באוניברסיטת בר-אילן. התמחותו המיוחדת היא בתחום דיני ירושה, צוואות ודיני נזיקין, וכבר שנים הוא חוקר את המשפט העברי והתאמתו המעשית לחוקי המדינה.

"הבעיה בכללותה נחלקת לשתיים", מסביר בדיחי. "ראשית, חוקי הירושה האזרחיים אינם תואמים את דיני התורה. למשל, על-פי החוק האזרחי אישה יורשת מחצית מנכסי בעלה, ובת יורשת את אביה בדיוק כאחיה, הבנים. כאשר יהודי שומר מצוות הולך לעולמו עשויה ירושתו להיות מחולקת שלא על-פי דין תורה".

הניסוח קובע

היבט שני שמציין בדיחי הוא ההנחה הרווחת שאין דרך נאותה להשאיר לאישה ולבת חלק מהרכוש, על-פי תורה (שהרי דיני הנחלות בתורה ברורים ובלתי-גמישים) ולכן חייבים להזדקק לחוק האזרחי. "הנחה זו בטעות יסודה", הוא קובע. "אכן, על-פי התורה אי-אפשר 'להוריש' שלא על-פי דיני נחלות, אך אפשר להקנות לכל מי שרוצים את הרכוש או חלקו. בשני המקרים הנזכרים, שימת לב בניסוחם של כמה משפטים בצוואה תאפשר הן לעורך הצוואה הן למוטבים לנהוג כהלכה".

שאלת כתיבת צוואה כהלכה נוגעת לא רק למי שאחד מיורשיו עלול לפנות אל ערכאה משפטית, אלא גם למי שהוא וכל הסובבים אותו יראי-שמים. למשל, אם ביקש אדם להשאיר לאחד מבניו (מסיבה כלשהי) חלק גדול יותר מהמגיע לו על-פי דיני ירושה, ולא עשה זאת בניסוח ההלכתי הנכון, ימצאו עצמם יורשיו בבעיה: מצד אחד דיני הירושה יבטלו את צוואת אביהם (מכיוון שנעשתה, כאמור, שלא כהלכה). מצד שני, "מצווה לקיים דברי המת"!

טיוטה ל'צוואה יהודית'

חברי 'צוואה כהלכה' ערכו מאמר ארוך ומרשים, הסוקר בפרוטרוט את דיני הירושה בתורה ואת נקודות החיכוך שלהם עם המשפט האזרחי. במאמר נחשף הקורא מהשורה לשורשיהם של דיני ירושה בתורה ולפירושם בתלמוד ובספרות השו"ת לדורותיה, כלמושגים מרתקים כדוגמת 'שטר חצי זכר' וכיוצא בזה.

חברי המכון אף הכינו טיוטה של 'צוואה יהודית'. בימים האלה מוצגים שני אלה לפני גדולי התורה, כדי לקבל את חוות-דעתם ואת עידודם ליוזמה (המעוניינים לעיין במאמר המלא וכן בטיוטת הצוואה, יוכלו להיכנס לכתבה זו באתר צעירי-חב"ד [www.chabad.org.il], ושם ניתן קישור למאמר).


 
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)