חב''ד כל הלב לכל אחד
לימוד יומי | חנות | הרשמה לאתר | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:45 זריחה: 5:35 י"ד בסיון התש"פ, 6/6/20
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מאחורי החותמת 'כשר לפסח'
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1685 - כל המדורים ברצף
מסורת, חירות, צניעות וציפייה
יש חדש
כשיהודים של 'שמש' ו'ירח' נפגשים
פסח
שיעור מול צורכי העניים
אין זכר
מצות ונשמות
סיום המהלך
מאחורי החותמת 'כשר לפסח'
פסח שחל בשבת

שפע של מוצרים נושאים את החותמת 'כשר לפסח'. מאחורי החותמת, מתברר, יש מאמץ גדול, שמתחיל כמעט חצי שנה קודם הפסח, במסעות סביב לעולם.

הרב יעקב-דוד ליברמן (56), חסיד גור תושב אשדוד, עוסק בתחום כבר כחצי יובל. הוא התחיל במערכת הכשרות של הרב לנדא בבני-ברק, וכיום משמש משגיח בכיר בבד"ץ העדה החרדית. "בפסח", הוא מסביר, "כל גרגיר חמץ יכול להפוך טונה של מזון לחמץ גמור. אין כאן 'בטל בשישים' וגם לא באלף. לכן השגחה לפסח דורשת עיניים קפדניות ביותר ומעקב צמוד".

שינויים במזון תינוקות

ההיערכות להכשרת המפעלים לייצור מזון כשר לפסח מתחילה בתקופת חנוכה. דרכונו הבריטי של הרב ליברמן מאפשר לו לבקר גם במדינות שאין לישראל יחסים דיפלומטיים עמן. הוא מבקר בכל מפעל, בוחן את תהליכי הייצור ואת החומרים המשולבים במוצר, ומכין פרוטוקול מפורט, שמוגש לעיונם של רבני מערכת הכשרות.

הכשרת מוצר לפסח דורשת לעיתים לשנות את הרכבו. במזון תינוקות, למשל, השינוי הזה מחייב אישורים של גורמים רבים, כמו שהרב ליברמן מסביר: "בעת האחרונה עבדנו מול חברה עולמית לייצור מזון תינוקות, ודאגנו שכל הרכיבים המשמשים לייצור התרכובת כל השנה יהיו כשרים לפסח, וכך לא נצטרך פס ייצור חדש לחג. המהלך הזה דרש שנה של עבודה, ואין-ספור ישיבות ושיחות בין-לאומיות".

ממה עשוי מיץ תפוזים

הרב ליברמן מספק הצצה למורכבות התעשייה בימינו: "משקה קל תפוזים יכול להיות מיוצר משלושים רכיבים, שכל אחד ואחד מהם עשוי מרכיבים רבים, וכל זה כדי להשיג טעם קרוב ביותר לתפוז. יש פה תעשייה מסועפת של תמציות וטעמים, והכשרתם לפסח אינה ישימה, טכנית וכלכלית. לכן בהשגחה שלנו יש רק מיץ תפוזים טהור, בלי שום תוספות".

ומה עושים כשיש דרישה מהציבור לאננס בשימורים כשר לפסח? "עבדנו עם המפעל והגענו לנוסחה המאפשרת לשמר את פלחי הפרי בתוך מיץ טהור של האננס עצמו, בלי שום חומרים אחרים", מספר הרב ליברמן.

הנהג והבאגט

לדבריו, הניסיון הוכיח שחייבים לקיים פיקוח הדוק על כל שלב. הוא מדגים זאת בסיפור משעשע: "שלחנו צוות למדינה מסוימת בעולם, ללוות ייצור שמן זית לפסח. שם סוחטים את הזיתים במפעל אחד, ומעבירים את השמן במכליות למפעל אחר, למילוי. המשגיח שליווה את המכלית ראה לתדהמתו את הנהג הגוי קונה באגט ומטפס על המכלית. המשגיח שאל את הנהג לפשר מעשיו, וזה השיב שרצונו לטבול את הבאגט בשמן הזית הטרי"...

או שוקולד, מה כבר יכול להיות בו? הרב ליברמן מסביר שבייצור השוקולד משתמשים בחומרים הגורמים לערבוב חלק של המרכיבים, ומקצתם אינם כשרים לפסח. בייצור לפסח משתמשים בתחליפים כשרים. "אנחנו עובדים כל השנה כדי שעם ישראל יוכל ליהנות משפע של מוצרי מזון כשרים לפסח. חשוב לוודא שעל המוצר כתוב 'כשר לפסח' ומוטבעת חותמת הבד"ץ, כי המוצרים יכולים להיראות דומים", הוא מסיים.


כשר לפסח מתחיל בחנוכה. הרב ליברמן בעבודה


   

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)