חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

חוויית המשכן בשילה הקדומה
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1624 - כל המדורים ברצף
המרדף חשוב, הבנייה יותר
יש חדש
תולעת השני בעבודת ה'
הכרובים
למי תודה
מקיימי העולם
מהפך בטבריה
משכן בעולם הגשמי
חוויית המשכן בשילה הקדומה
עלייה למפטיר

ההתלהבות וההתרגשות, שבהן עירא רפפורט מדבר על החיבור שבין ימי המשכן הקדום בשילה לחוויית המגורים כיום בהתיישבות שילה, יוצרות רושם שאך עתה בא לגור במקום. "כמה זמן אתה כבר מתגורר בשילה?", אנו שואלים. ״ארבעים שנה״, הוא משיב. "ואיך אתה מצליח לשמר את ההתלהבות הזאת?". עיניו נוצצות והוא מחייך במבוכה.

״בכל יום אני אומר תודה לבורא העולם על הזכות להתגורר בעמק שילה, במקום שבו עם ישראל התאחד במשך 369 שנים סביב המשכן״, הוא אומר.

חיבור היסטורי

רפפורט (73), מוותיקי ההתיישבות בשילה, נולד בניו-יורק, אך שורשיו בירושלים. על שם סבו, הרב ברוך רפפורט, קרוי רחוב בשכונת בית ישראל בעיר. בשנת תשל״א עלה לארץ ואחרי זמן מצא בשילה את ביתו.

״שילה קסמה לי בשל החיבור ההיסטורי בן אלפי השנים, מאז ימי יהושע בן-נון״, הוא מספר. ״קרוב לארבע-מאות שנה עמד כאן המשכן. רק לכאן אפשר היה להביא קרבנות. כאן עמדה חנה והתפללה. כשאני מתפלל בשילה, וחושב על תפילת חנה ועל עלי הכוהן, תפילתי עמוקה יותר מבכל מקום אחר״.

דגם המשכן

תושבי שילה בנו ביישוב בית כנסת בתבנית משכן שילה, החל מצורת העמודים, גג הדומה לאוהל המקורי, בימה בצורת המזבח, ועמוד תפילה הדומה למזבח הפנימי. ארון הקודש עומד במקום שבו היה הארון המקורי בתבנית המשכן, ויש גם אדנים ועוד פריטים הדומים למשכן המקורי. בית הכנסת בנוי משילוב של עץ ואבן, תקרת יריעות, ועוד מרכיבים המזכירים את כלי המשכן, ומעליהם חופפת תאורה ייחודית.

לאחר זמן נבנה דגם המשכן, המושך אליו המוני מבקרים. בדגם מוצגים גם כלי המשכן, בשילוב אלמנטים ויזואליים וטכנולוגיה יייחודית. המבקרים מוזמנים גם לאתר את המיקום המדויק של המשכן, וצופים בתגליות הארכאולוגיות המרכזיות שנחשפו במרוצת השנים בשילה. לדברי רפפורט בכל חודש באים לשילה אלפי מבקרים, ויש גם תיירים לא-יהודים מחו״ל.

תגלית במערה

בראש השנה קוראים בהפטרה על תפילת חנה בשילה. רפפורט מספר על מנהג מיוחד של נשות שילה: "חודש לפני ראש השנה הן מזמינות נשים שטרם נפקדו בילדים לשלוח את שמותיהן כדי להזכירן בתפילת החג בשילה הקדומה. ידוע לנו על יותר מארבעים נשים שנפקדו בשעה טובה״.

סיפורים רבים בפיו: ״התגלתה כאן מערה עתיקה מאוד, ובה מקווה ובורות מים, שמישהו כיסה אותם בגלי אבנים. הועלתה השערה שאלה בורות שנחצבו בימי יהושע ונהרסו בידי הפלישתים. כבר אז היהודים בנו והאויבים הרסו. אבל אנחנו פה, ומתפללים בכל יום לבניין המשכן האמיתי, בית המקדש השלישי במהרה בימינו״.


רפפורט על רקע המצפה בתל שילה


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)