חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

זהירות, 'כוויות שבת'
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1572 - כל המדורים ברצף
ללמוד תורה בענווה ובצניעות
יש חדש
מהמעמד הגדול לעבודה מסודרת
הר סיני
דאגה לעתיד
כמו ארון ספרים
סירב לקבל
סוד התיקון
זהירות, 'כוויות שבת'
עמידה בתפילה

הפְּנִייה שהגיעה למערכת מיחידת הכוויות במרכז הרפואי שיבא הייתה חריגה: "אנו מבקשים לעורר את המוּדעות הציבורית לנושא 'כוויות שבת', והבימה המתאימה ביותר לכך היא עלון השבת". מתברר שיש תופעה של כוויות הנגרמות בשבת, ובהחלט אפשר לצמצמן על-ידי הקפדה על כללי הזהירות הנדרשים.

כבר עשרים שנה עוסק הפרופסור יוסי חייק (50) בטיפול בכוויות, מתוכן שתים-עשרה שנים כמנהל יחידת הכוויות והמחלקה לכירורגייה פלסטית בשיבא. הנתונים שהוא מציג כואבים: יותר מחמישים אחוזים מנפגעי הכוויות בישראל הם ילדים, רובם מתחת לגיל ארבע. בכל שנה הוא מטפל בכמאה ועשרים ילדים, הסובלים מכוויות גדולות.

סיכון גבוה

אנו משוחחים איתו בתום עוד יום עבודה. לדבריו, 'כוויות שבת' נגרמות מפלטות שמוצבות באורח לא תקין (על הרצפה למשל), דודי מים (מְחַמים) לא יציבים, ונרות שבת שהיו בהישג ידם של ילדים. "אפילו כוס מים רותחים יכולה לגרום כווייה בכל גופו של תינוק", הוא מסביר. "כוס כזאת תגרום למבוגר כווייה בחלק קטן מגופו, אבל אצל ילד קטן זו יכולה להיות כווייה בכל הגוף".

לדבריו, משפחות ברוכות ילדים נתונות לסיכון גבוה יותר, וההורים נדרשים לוודא ביתר הקפדה שילדים קטנים לא יגיעו לפלטה הלוהטת או למיחם ולנרות הדולקים. גם כשמעמידים סירים על הפלטה חובה לבדוק שאין חשש כי סיר יחליק וייפול.

תקנים מחמירים

לצד העבודה במחלקה הפרופ' חייק עושה מאמץ גדול בתחום הרפואה המונעת, על-ידי קידום חוקים ותקנים שיסייעו במניעת כוויות. כך למשל פעל עם ארגון 'בטרם' שתו תקן בטיחותי למְחַמי שבת יינתן רק למְחַמים נטולי רגליים. "בעבר היו מְחַמים עם שלוש רגליים, שנטו יותר ליפול. כעת המְחַמים בטוחים יותר", הוא אומר. "פעלנו גם שכבל החשמל למְחַמים יהיה באורך מסוים, כדי לצמצם את הסכנה שבני הבית ייתקלו בו".

הנתונים הארציים מדברים על אלפי ילדים שנכווים בכל שנה. "אנחנו משערים שיש עוד ילדים שנכווים, אבל מטופלים במקומות לא מוכרים, ואינם נכללים בסטטיסטיקה הארצית", הוא אומר ומזהיר מפני טיפול לא-מקצועי בכוויות: "כווייה היא סוג הפגיעה הקשה ביותר, יותר מתאונת דרכים. כשאדם נפגע מכווייה, יכולה להיות פגיעה במערכת החיסון, הלב פועם אחרת, וכך גם הכבד, הכליות והריאות".

לא לחכות

הוא חש יום-יום את חוסר המודעות לחומרת הסכנה של הכוויות: "היו לא מעט מקרים שילדים הגיעו למחלקה עם עשרים אחוז כוויות, ולאחר זמן ההורים רצו להחזירם הביתה, בהנחה שהסכנה חלפה. נלחמתי בעבורם וטענתי שחייהם בסכנה. צריך להפנים ולהבין את חומרתה של כווייה".

מה צריך לעשות אם ילד נכוֶוה חלילה? "דבר ראשון לשטוף את המקום במים זורמים, לעטוף את מקום הכווייה ומיד להביא את הילד לטיפול מקצועי מוסמך. לא לחכות לצאת השבת!", הוא משיב בנחרצות.


כוויות אפשר למנוע. הפרופ' חייק


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)