חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:12 זריחה: 6:08 ח' בניסן התשפ"ד, 16/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

מה יש מאחורי חותמת הכשרות?
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1526 - כל המדורים ברצף
חגיגת צביעות והיפוך יוצרות
חדש על המדף
חיבור עם הקב"ה באמצעות משה
כשרות
בלי רבב שקר
למה לצום?
משונא לאוהב
מטהר ישראל
מה יש מאחורי חותמת הכשרות?
חלוקת קבלות בשבת

הרב יוסי זריצקי הוא אחד המומחים הגדולים בארץ בתחום הכשרות. העיסוק בכשרות מחייב בימינו ידע רחב מאוד, הן הלכתי הן מקצועי, והרב זריצקי (65), תושב בני-ברק, עבר את כל המסלול, ממשגיח כשרות בשטח ועד תפקידו כיום, יועץ כשרות לחברות ויטמינים ותרופות.

"זה התחיל מסקרנות", הוא אומר. "בתחילה הייתי אחראי על המעשרות. ראיתי בשטח איך זה עובד. בהמשך עברתי לתחום העורלה. ישבתי עם אגרונומים ולמדתי את התחום עד הסוף. אף פעם לא ישבתי במשרד. גם כשהתקדמתי בעבודה, תמיד יצאתי לשטח. לא בושה לשאול, לבדוק, לברר. רק כך לומדים את רזי הכשרות. אני אומר: אל תאמין, פשוט תבוא ותבדוק".

בלי הכשר? – פלסטיק

כשהוא נשאל אם כל מוצר זקוק להכשר הוא משיב בתחילה: "הכול, חוץ ממים". בהמשך הוא מתקן: "גם במים שעוברים תהליכי פִסטור עלולות להיות בעיות כשרות". אבל אפשר להירגע, יש דברים שאינם זקוקים להכשר – מוצרי פלסטיק...

לדבריו, אנשים מן השורה אינם מעלים על דעתם אילו בעיות כשרות חמורות עשויות להיות גם במוצרים תמימים. למשל, מה כבר יכול להיות בדגים מיובאים? הרב זריצקי מסביר: "בדגים מפולטים, בלי עור, עלולים להתערב דגים לא כשרים, ויש גם משלוחי דגים הנגועים בתולעים". וכך בתחום האלכוהול, שרבים קונים בחו"ל או בדיוטי-פרי: "יש משקאות שהם יין נסך לכל דבר. מקצתם נחשבים חלביים".

מהדרין – עולם אחר

אחת האמירות המקוממות אותו היא, שכל ההבדל בין הכשר רגיל להכשר מהודר הוא חותמת וכסף: "אנשים שאינם מצויים בתחום אינם מבינים מה ההבדל בין 'כשר' ל'כשר למהדרין', אבל מי שמכיר את השטח יודע שהכשר למהדרין הוא עולם אחר. הדרישות אחרות, הפיקוח הדוק יותר, חומרי הגלם אחרים. כשרות למהדרין היא סטנדרט אחר לגמרי. וכן, הדרישות הקפדניות האלה גם עולות כסף".

אין-ספור פעמים ראה במו עיניו עד כמה חיונית השגחה הדוקה: "הייתי פעם בבית מלון ושאלתי את המשגיח מי מעשר את הפירות והירקות, והוא השיב שהסחורה מגיעה ממרכז העיר ו'שם מעשרים הכול'. כשיצאתי החוצה, ראיתי משאית פורקת את הכביסה של המלון. הבחנתי שבתוך המשאית יש משטחים של מלפפונים וקישואים. שאלתי את הנהג בעבור מי הסחורה, והוא השיב שזה בעבור המלון והסחורה הובאה ממושב סמוך. מובן ששום דבר לא עושר והירקות היו טבל ודאי".

משגיח, אל תטייל

הרב זריצקי גם עוסק בהדרכת משגיחי כשרות, ויש לו אמירות ברורות: "משגיח ירא שמים אינו משגיח בכמה מקומות במקביל, אלא נמצא במקום אחד ומשגיח על הנעשֶה מההתחלה ועד הסוף". הוא  מדבר בכאב על יהודים יראי שמים האוכלים במסעדות בלי הכשר מהודר: "למסעדות רבות אין הכשר ראוי לשמו, ואין משגיח במקום. אנשים לא מבינים מה הם מכניסים לגופם".

הטלפון שלו אינו מפסיק לצלצל, והוא משיב לכל פונה. זרם הפניות הגובר מסב לו נחת. "המוּדעות לכשרות נתונה בעלייה מתמדת, וזה משמח".


"מה אנחנו מכניסים לגוף". הרב זריצקי


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)