חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"ב בניסן התשפ"ד, 20/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

החוקר שמצמיח לך עץ
חיים יהודים


מאת: מנחם כהן
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1461 - כל המדורים ברצף
בואו נדבר על המזגן
חדש על המדף
המתכון של יעקב לחיים טובים
יהודה
שמות יהודיים
נשמה וגוף
תפנית במשפט
הקץ החתום
החוקר שמצמיח לך עץ
תפילין שנפלו

בעל תשובה החליט להתחקות על שורשי משפחתו. הוא נסע לחו"ל כדי לאתר את קברי אבותיו. בהגיעו לקבר סבו גילה שהיה לוי, כפי שנכתב על המצבה. בשובו ארצה, פנה אל הרב נפתלי-אהרן וקשטיין, מנהל מאגר עולמי לכתבי יוחסין, כדי לבדוק את שורשיו לעומק.

בתום תחקיר מקיף בישר לו הרב וקשטיין כי סבו לא היה לוי, וכי שינה את שם משפחתו לשם לוי. עם זה בישר לו כי הוא קרוב משפחה של רבים מגדולי ישראל בימינו. "הידיעה שאנו צאצאיו של צדיק נוסכת בנו כוחות לעמוד בניסיונות החיים, וגם מטילה עלינו אחריות כבדה, שלא לבייש את אבותינו", מסביר הרב וקשטיין.

מי אנחנו?

כבר בצעירותו החל הרב וקשטיין, תושב אשדוד, להתעניין במגילות יוחסין. הידע הרב שרכש הפך אותו למומחה בתחום. רבים נוהרים אליו עם צוואות עתיקות, תצלומי מצבות, מסמכי לידה וכדומה, ומבקשים לדעת דבר אחד: מי אנחנו.

"בציבור הכללי מבקשים לדעת חתך רוחב, מי הם בני הדודים שלנו, ואילו בציבור הדתי והחרדי מבקשים לברר לכיוון מעלה, מי היו אבותינו", אומר הרב וקשטיין. "בעלי תשובה מבקשים בדרך כלל לגלות את שני הצדדים. לדעת מי היו אבותיהם, להרגיש שהם צאצאים למשפחות מכובדות. כמו-כן חשוב להם להכיר את קרובי משפחתם בהווה".

טעות מאכזבת

שיטה מיוחדת פיתח הרב וקשטיין. היא מתבססת על אלפי מגילות יוחסין נדירות שאסף, ועל ידע רב במקורות ספרי קודש: "במגילות אני מתעמק, חוקר ומשווה, עד שאני מסיק מסקנות. אני גם משתמש ברשימות העירוניות שבהן משתמשים כל החוקרים, אך אני נעזר בהן לסיוע, כדי לאַמֵת את המסקנות. אני מבקש מבני המשפחה להביא לי את כל המסמכים שברשותם ולכתוב לי כל פרט הידוע להם על משפחתם, מה ששמעו מהסבים ומהסבתות".

לפעמים המחקר מנחיל אכזבות. הוא מספר על יהודי שביקש להרכיב לו עץ משפחתי. "אנחנו צאצאים של הבעל-שם-טוב", התפאר. להוכחה הביא תמונה ממצֵבה של סבו התלויה בביתו, ועל המצֵבה נחקק: "נ' בש"ט". האיש הבין שהכוונה היא "נכד הבעש"ט". הרב וקשטיין הסביר לו שהפענוח הנכון הוא "נפטר בשם טוב"...

הייחוס מחייב

אחד הכלים שמסייעים בידו הוא פנקסי קהילות. "בעבר ראש הקהל היה מנהל רישום קפדני של כל לידה, נישואים או פטירה שקרו בקהילה, והיה כותב את התעודות הקשורות לאירוע", הוא מסביר. "השואה המיטה חורבן גם במובן הזה. ספרי יוחסין רבים נשרפו, ולכן לרבים אין שום מידע על הוריהם. אני מציע לכל אחד ואחת לתַשאל את זקני המשפחה ולדלות מהם כל פרט אפשרי".

מקצת התחקירים שלו הוא מפרסם ביומון 'המודיע'. "זו סייעתא דשמיא גדולה, כאילו רצון ההשגחה העליונה הוא שכל אחד ואחד יֵדע מניין בא", הוא אומר. ומה עושות משפחות שאין להן כל מידע על ענף היוחסין שלהן? "לפעמים אפשר להפעיל חוקרים פרטיים, שמתאמצים להשיג כל בדל מידע". לדעתו, ספר יוחסין הוא חובה בכל בית. "כוחו של עם ישראל בשמירה על ייחוסו ועל מסורת האבות".


מגילות שמנציחות דורות. הרב וקשטיין במלאכתו


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)