חב''ד כל הלב לכל אחד
תרומה | לימוד יומי | חנות | בתי חב"ד | צור קשר
זמנים נוספים שקיעה: 19:14 זריחה: 6:05 י"א בניסן התשפ"ד, 19/4/24
חפש במדור זה
אפשרויות מתקדמות
הודעות אחרונות בפורום

שאלות אחרונות לרב

(אתר האינטרנט של צעירי אגודת חב"ד - המרכז (ע"ר

קרבן עשיר, קרבן עני
שולחן שבת


מאת: משיחת הרבי מליובאוויטש
מדורים נוספים
שיחת השבוע 1422 - כל המדורים ברצף
אפשר להדביר את הווירוס
יש חדש
קרבן עשיר, קרבן עני
נגעי בתים
ענווה וגאווה
ביעור הרע
המכרז הזוכה
הפיכת ה'מצורע'
המנוע שמאחורי המקוואות
חלב בהמה שאכלה חמץ

מרכיב מרכזי בתהליך טהרתו של מצורע היא הקרבת קרבן. הגדרתו של קרבן מצורע היא 'קרבן עולה ויורד', והוא נקבע על-פי מצבו הכלכלי של המצורע. אם עשיר הוא, עליו להקריב שלושה כבשים וסולת, אך "אִם דַּל הוּא, וְאֵין יָדוֹ מַשֶּׂגֶת, וְלָקַח כֶּבֶשׂ אֶחָד... וְעִשָּׂרוֹן סֹלֶת... וּשְׁתֵּי תֹרִים".

הפערים בקרבן 'עולה ויורד' יכולים להיות מן הקצה אל הקצה; מקרבן בעל ערך כספי גבוה, ועד קרבן בשווי זעום, לפי הישג ידו של המקריב. הדבר מבטא את המובא במדרש: "איני מבקש אלא לפי כוחן". הקב"ה מציב ליהודי דרישות המותאמות ליכולותיו, ולא למעלה מהן.

אפשר להתחלף

אך יש אפשרות שיהודי אחר מתנדב להקריב במקום המצורע את קרבנו. האפשרות קיימת לא רק כשהמצורע אינו מסוגל להביא אפילו קרבן זול, אלא בכל מקרה יכול אדם אחר להחליף את החייב.

וכך הרמב"ם כותב: "עשיר שאמר קרבנו של מצורע זה עליי, והמצורע היה עני, הרי זה מביא על ידו קרבנות עשיר, שהרי יד הנודר משגת. ועני שאמר קרבנו של מצורע זה עליי, והיה המצורע עשיר, הרי זה מביא על ידו קרבנות עשיר, שהרי זה הנודר חייב בקרבנות עשיר".

עומק הקשר

הדבר מעורר תמיהה: איך ייתכן לדרוש מאדם עני להביא קרבן יקר, שאין ידו משגת? והלוא אם הוא עצמו היה צריך להביא קרבן היה נדרש להביא קרבן עני, ואיך תובעים ממנו להביא קרבן במושגיו של העשיר?

כאן בא לידי ביטוי עומק הקשר שבין יהודי ליהודי. כאשר יהודי קושר את עצמו ביהודי שני ומתחייב להביא את קרבנו של העשיר – נותן לו הקב"ה כוח ויכולת להקריב 'קרבן עשיר', אף-על-פי שהוא עצמו עני. זו המשמעות העמוקה של אהבת ישראל, הנובעת מהקשר הפנימי בין יהודי ליהודי.

הכוחות ניתנים

מן הדברים עולה מסר נפלא בעניין העבודה הרוחנית של כל יהודי: כאשר אדם שרוי במעמד רוחני 'עני', הדרישות ממנו נמוכות – 'קרבן עני'. אך כאשר הוא מחליט להיטיב עם יהודי אחר במסירות נפש, למעלה מכוחותיו, נותן לו הקב"ה אפשרות לקיים את החלטתו על-אף משאביו הדלים, ולהביא 'קרבן עשיר'.

כבר אמרו חז"ל "מחשבה טובה הקב"ה מצרפהּ למעשה". בתורת החסידות מוסבר שכאשר יהודי מתכנן לעשות דבר שבקדושה, מצרף הקב"ה בהשגחה פרטית את הנסיבות, כדי שכוונתו הטובה של היהודי תבוא לידי פועל, אף אם בשעת קבלת ההחלטה היה נדמה שהיא בלתי-אפשרית. אלה כוחות חדשים שניתנים מלמעלה, כדי שיהודי יוכל למלא את החלטתו במידה השלמה ביותר.

(תורת מנחם תשמ"ו, כרך א, עמוד 420)


 

     
תנאי שימוש ניהול מפה אודותינו כל הזכויות שמורות (תשס''ב 2002) צעירי אגודת חב''ד - המרכז (ע''ר)